kanapka z pieczywa chrupkiego
Dom i Rodzina

3 pomysły na pyszne i zdrowe kanapki z pieczywa chrupkiego

Śniadanie, lunch, drugie śniadanie, lekka kolacja lub przekąska na tak zwany mały głód – kanapki są z nami codziennie i rezygnując z tradycyjnego pieczywa, wcale nie musimy eliminować ich z naszej diety! Wybierając zdrowy zamiennik, jakim jest pieczywo chrupkie, możemy sięgać po równie smaczne kompozycje.

Pieczywo chrupkie jest odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, szukających różnorodnych smaków, których nie znajdą w tradycyjnym chlebie lub bułkach. Dynia + Ser, Ser + Pomidor, Orkisz + Muesli – to naprawdę niecodzienne połączenia, które z pewnością skradną wasze podniebienia.

Jakie pieczywo chrupkie będzie najlepsze?

Przeglądając sklepowe półki w poszukiwaniu tego najlepszego chlebka chrupkiego, warto zerknąć na etykietę znajdującą się z tyłu opakowania i wybrać ten najwyższej jakości, który powstaje na bazie naturalnego zakwasu przy pomocy tradycyjnych metod wypieku. Koniecznie zainteresujcie się pieczywem z oferty Piekarni Galicyjskiej. Jej wyroby to klasa premium. Najlepsze gatunkowo mąki o wysokim wyciągu oraz świetnej jakości dodatki sprawiają, że ciasto ma niezwykle charakterystyczny smak, a dodatkowo – wysoką zawartość prozdrowotnych składników.

Pieczywo chrupkie – z czym jeść?

Pamiętajcie! Zdrowa dieta nie musi być nudna! Pieczywo chrupkie można podać na wiele różnych, często zaskakujących, sposobów. Oto nasze propozycje:

Chrupiące kanapki wiosenne

Pieczywo chrupkie Orkisz + Słonecznik świetnie komponuje się w połączeniu z wiosennym twarożkiem, do którego przygotowania potrzebujecie:

  • Półtłusty twaróg
  • Śmietanę
  • Rzodkiewkę
  • Cebulę dymkę
  • Ogórki gruntowe
  • Sól i pieprz

Przygotowanie jest banalnie proste. W miseczce rozgniećcie widelcem twaróg i dodajcie do niego pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę oraz szczypiorek. Tak przygotowane składniki doprawcie solą i pieprzem, a na koniec połączcie wszystko przy pomocy kilku łyżek śmietany. Podawajcie na kanapce w połączeniu z ugotowanym na twardo jajkiem i pomidorem malinowym. Wiosenna eksplozja na talerzu!

Pieczywo chrupkie dla fanów słodkości

Pieczywo chrupkie Orkisz + Muesli o delikatnie słodkim smaku smarujemy warstwą śmietankowego serka kanapkowego, typu Philadelphia. Na rozgrzanej patelni roztapiamy w międzyczasie masło i karmelizujemy pokrojoną wcześniej w plastry gruszkę. Tak przygotowane owoce wykładamy na serek. Dodajemy świeże maliny i posypujemy wszystko posiekanymi orzechami włoskimi. Całość polewamy miodem lub syropem z agawy (opcja dla wegan). Będziecie oczarowani. To idealny pomysł na zdrowy deser!

kanapka w wersji słodko-słonej

Chrupak w wersji słodko – słonej

Chrupak 3 Ziarna z posypką z nasion: sezamu, siemienia lnianego oraz słonecznika i masło orzechowe to zaskakująco smaczne połączenie. Będzie ekscytująco! Takich kanapek na pewno wcześniej nie jedliście! Wystarczy, że posmarujecie chlebki masłem orzechowym, a następnie dodacie na nie czekoladową granolę i posypiecie świeżą, grubo zmieloną solą! Musicie tego spróbować. Niebanalne i zachwycające! Pychota!

Pierwsze, drugie, a może trzecie wydanie pieczywa chrupkiego – które jest waszym faworytem?