Zupa z dyni na stole podana w białym talerzu
Dom i Rodzina

Sezon dyniowy – najlepsze posiłki z dyni!

Artykuł partnera.

Sezon dyniowy jest jednym z najbardziej wyczekiwanych, bowiem zapewnia nieograniczone możliwości kulinarne. Dynia jest niezwykle wszechstronnym warzywem, z którego można przygotować nie tylko śniadania, ale również obiady, kolacje, a nawet desery.

Znakomicie sprawdzi się w różnych daniach na słodko i na słono. Dietetyk z pewnością zaleci nam spożywanie tego pysznego warzywa, bowiem zawiera całe mnóstwo składników odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczne. Jakie posiłki warto przetestować w sezonie?

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest warzywem zawierającym sporo białka i błonnika. Dzięki temu przygotowane z niej dania najadają na dłużej. Ponadto błonnik wpływa na zachowanie dobrej perystaltyki jelit, a dodatkowo zmniejsza zaparcia. Jeśli chodzi o składniki mineralne, dietetyk zaleci nam jej spożywanie ze względu na spore ilości wapnia, magnezu, potasu, selenu oraz witamin – A, C i E. Warto wybierać jak najbardziej pomarańczowe dynie, bowiem stanowią one cenne źródło błonnika i witamin z grupy B.

Jakie potrawy z dyni warto przetestować?

Jednym z najbardziej popularnych dań, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację jest krem z dyni. To pyszna, rozgrzewająca zupa, która uprzyjemni każdy pochmurny jesienny dzień. Wystarczy przygotować bulion warzywny, a w wysokim garnku podsmażyć cebulę, po chwili dodając dynię. Po kilku minutach wlewamy bulion i gotujemy całość przez 20-25 minut, aż warzywo będzie miękkie. Doprawiamy do smaku i blendujemy całość.

Pysznym pomysłem na drugie danie będzie dyniowe curry. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Zaczynamy od podsmażenia na patelni cebuli, czosnku, chilli, po chwili dodając pokrojone w kostkę warzywa. Oprócz dyni, sprawdzi się papryka, marchewka i cukinia. Jako źródło białka dietetyk może polecić nam ciecierzycę lub chude mięso. Po kilku minutach zalewamy warzywa passatą i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy odrobinę mleczka kokosowego i doprawiamy do smaku. Podczas sezonu dyniowego warto także przygotować placuszki na śniadanie oraz Pumpkin Spice Latte.