Czyste naczynie ze zmywarki gastronomicznej
Biznes

Zmywarki gastronomiczne – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Na zapleczu kuchennym restauracji z prawdziwego zdarzenia musi znajdować się choć jedna zmywarka. Zapewnia idealną czystość naczyń, ułatwia pracę personelowi, a także przyspiesza wydawanie kolejnych posiłków. Jakie cechy posiadają dobre zmywarki gastronomiczne? Tego dowiesz się z artykułu!

Zmywarka – podstawowe wyposażenie gastronomiczne

Zmywanie naczyń to ważny element pracy restauracji. Od ich czystości zależy nie tylko renoma lokalu, ale również spełnianie wszystkich norm sanitarnych. Zmywarki profesjonalne, stosowane jako wyposażenie restauracji, są więc zupełnie inne od tych domowych. Cykl zmywania przy urządzeniach w naszych mieszkaniach to zwykle 1-2 godziny. W barze lub restauracji to niedopuszczalne, ponieważ trzeba szybko wydawać posiłki. Zmywarki gastronomiczne najpierw więc nagrzewają bojler, potem myją naczynia w krótkich kilkuminutowych cyklach. Ponadto dokładnie je wyparzają dla zachowania idealnej higieny. W zależności od tego, czy kupujemy zmywarkę do małej kawiarni, czy do dużej restauracji, mamy do wyboru kilka ich rodzajów. Możemy zdecydować się na zmywarkę kapturową, podblatową czy tunelową.

Niezbędne funkcje zmywarek gastronomicznych

Zmywarki gastronomiczne zajmują sporo miejsca i zużywają dużo energii. Oczywiście korzyści z ich zakupu przewyższają wspomniane wady, jednak warto dobierać sprzęt z rozwagą, adekwatnie do zapotrzebowania danego lokalu. Dobra zmywarka powinna posiadać wygodne ładowanie naczyń oraz wentylację. Nie mniej ważna jest łatwość obsługi – ma to szczególne znaczenie, jeśli w restauracji pracuje dużo osób lub personel często się zmienia (np. podczas sezonu letniego).

Kupując każdy sprzęt, również ten stanowiący wyposażenie restauracji, trzeba uważnie zapoznać się ze specyfikacją techniczną. Znaczenie ma każdy szczegół, np. rodzaj odpływu i zasilania. Każda zmywarka do gastronomii powinna również być wyposażona w funkcję wyparzania naczyń. Ma ono bowiem kluczowe znaczenie dla pozbycia się drobnoustrojów chorobotwórczych i z tego względu wymagane stosownymi przepisami BHP.

Skompletuj wyposażenie restauracji i zwiększ zyski!

Pracujący wydajnie sprzęt to oszczędność czasu, nerwów i pieniędzy. Szybko wydawane posiłki na idealnie czystych talerzach robią świetne wrażenie na gościach, którzy polecają lokal znajomym lub powracają do niego sami. Przekłada się to na większe zyski z prowadzenia restauracji. Warto więc poświęcić decyzji zakupowej dłuższą chwilę i wybrać naprawdę dobry, jakościowy sprzęt.