Oszustwo żywnościowe to celowa produkcja lub komercjalizacja produktów niezgodnych z wymogami w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych. Artykuły te mogą wprowadzać klientów błąd przez mylące etykiety, zawierać nieodpowiednie składniki lub też takie, których pochodzenie różni się od tego deklarowanego.
Wyzwania związane z oszustwami w branży spożywczej
Oszustwa żywnościowe są zjawiskiem globalnym i stale ewoluującym. Szacuje się, że kosztują one światowy przemysł spożywczy od 30 do 40 miliardów dolarów rocznie i dotyczą ok. 10% produktów spożywczych, jakie są wypuszczane na rynek. Nawet biorąc pod uwagę częste wycofywanie tych artykułów, ryzyko dla zdrowia i interesów ekonomicznych konsumentów, reputację marki i jej konsekwencje, światowe podróbki żywności są warte ok. półtora miliarda dolarów! Fałszowanie żywności stało się tak istotnym tematem, że monitorowanie ryzyka oszustw w branży spożywczej jest obecnie wymagane przez najważniejsze międzynarodowe standardy, takie jak BRC, IFS, FSSC 22000 itp.
Osoby zainteresowane poszerzeniem swoich umiejętności i wzięciem udziału w kursie na audytora wewnętrznego systemów IFS/BRC, powinny zajrzeć na stronę https://szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/audytor-wewnetrzny-ifsbrc/.
Najbardziej zafałszowane produkty spożywcze
W ostatnich latach przemysł spożywczy doświadczył kilku przypadków oszustw, z których niektóre miały dramatyczne skutki i doprowadziły do śmierci konsumentów. Najgłośniejsze sprawy obejmowały m.in. obecność melaminy w mleku, rakotwórczego czerwonego barwnika w suszonej papryce, końskiego mięsa w gotowej lasagne lub też chorych i padłych zwierząt w polskich gotowych produktach.
Istnieje wiele sposób fałszowania żywności. Najczęstsze dotyczą gatunków i jakości (szczególnie produktów odzwierzęcych i ich świeżości), pochodzenia geograficznego (korzystanie z zastrzeżonych nazw) oraz oświadczeń ekologicznych (bezpodstawne umieszczanie informacji o etycznych zbiorach).
Według Parlamentu Europejskiego dziesięć najbardziej sfałszowanych produktów to:
- oliwa z oliwek,
- ryba,
- produkty organiczne,
- mleko i nabiał,
- płatki,
- miód,
- kawa i herbata,
- przyprawy (szafran, chili w proszku itp.),
- wino,
- soki owocowe.