Ryby z kwasami omega.
Rozwój

Kwasy omega – właściwości, działanie, naturalne źródła

Kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9 są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. To substancje istotne dla prawidłowego działania ludzkiego ciała. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć (poza omega 9 wydzielanym w nieznacznych ilościach). Kwasy omega wspierają odporność i chronią układ nerwowy. Na tym nie kończy się jednak ich pozytywne działanie. Poznaj właściwości oraz naturalne źródła kwasów omega 3, 6 i 9.

Kwasy omega 3

Kwasy omega 3 działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Regulują ciśnienie krwi i wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe. Substancje poprawiają ukrwienie mózgu i przepływ bodźców. Obniżają stężenie triglicerydów we krwi poprzez hamowanie ich syntezy w jelitach i wątrobie. Dzięki temu działaniu kwasy omega 3 zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Niezbędne naszemu organizmowi składniki działają przeciwalergicznie, przeciwdepresyjnie i chronią przed otyłością. Ponadto kwasy omega 3 wspierają pracę mózgu, procesy zapamiętywania oraz koncentrację. Pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji. Poprawiają wzrok, zabezpieczają przed wadami wzroku i możliwymi zwyrodnieniami plamki żółtej. Ponadto kwasy omega 3 wykazują pozytywne działanie na skórę.

Niedobór omawianych substancji w ciąży może spowodować przedwczesny poród, zaburzenia w układzie nerwowym noworodka albo retinopatię noworodkową. Obniżony poziom DHA prowadzi do zaburzeń w rozwoju dziecka, dlatego podaż kwasów omega 3 jest ważna już od życia płodowego. Efektem niedoborów substancji u dorosłych jest depresja, agresja oraz problemy z pamięcią i koncentracją.

W jakich produktach spożywczych zawarte są kwasy omega 3? Cenne substancje znajdziemy w tłustych rybach morskich takich jak łosoś czy tuńczyk, olejach roślinnych (m.in. w oleju rzepakowym i lnianym), a także w migdałach i orzechach włoskich. Najkorzystniejszy stosunek kwasów omega 3 do 6 to 1:2, 1:5 lub 1:10. Warto pamiętać o zachowaniu tych proporcji, przyjmując tabletki z omega 3 czy inne suplementy diety.

Kwasy omega 6

Kwasy omega 6 wykazują właściwości immunomodulujące i przeciwzapalne. Ograniczają objawy chorób autoimmunologicznych takich jak toczeń. Łagodzą bóle neuropatyczne i obniżają poziom tzw. złego cholesterolu. Kwasy omega 6 przeciwdziałają powstawaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Zabezpieczają przed udarem mózgu i zawałem serca. Kwasy regulują ciśnienie tętnicze, a także pomagają utrzymać włosy, paznokcie i skórę w dobrej kondycji. To również bardzo istotne substancje w życiu płodowym – dzięki nim układ nerwowy dziecka może prawidłowo się rozwijać.

Aby dostarczyć sobie kwasów omega 6, trzeba wzbogacić codzienną dietę o orzechy ziemne, migdały, pestki dyni, sezam, oleje roślinne (np. oliwę, olej kokosowy i słonecznikowy), spożywane na surowo margaryny roślinne oraz awokado.

Kwasy omega 9

Omega 9 to kwasy jednonienasycone, które organizm potrafi syntezować samodzielnie, jeżeli dostarcza się mu odpowiednią ilość omega 3 i 6. Obniżają poziom trójglicerydów oraz stężenie złego cholesterolu (jednocześnie podnosząc poziom dobrego). Zabezpieczają także skórę przed utratą wody, a jako przeciwutleniacz spowalniają jej starzenie. Dobrymi źródłami kwasów omega 9 są siemię lniane, awokado, pistacje, migdały, orzechy ziemne, oliwa i oleje roślinne (np. rzepakowy albo z migdałów).

Kwasy omega 3, 6 i 9 mają liczne prozdrowotne właściwości, dlatego nie powinno zabraknąć ich w codziennej diecie. Jeżeli obawiamy się, że nasz jadłospis nie pokrywa zapotrzebowania na opisane substancje, warto rozważyć dodatkową suplementację, najlepiej po konsultacji z lekarzem lub farmaceutą w celu dobrania odpowiedniego preparatu.