Kawa zmielona i w ziarnach
Rozwój

Czy wiesz gdzie kupić i jak przyrządzić idealną kawę?

Kawa to nasza codzienność. Zapach stuprocentowej arabica roznosi się w wielu polskich domostwach wraz z pierwszymi promieniami słońca. Dla niektórych to wręcz rytuał: mielenie kawy w ziarnach, następnie ceremonialne parzenie jej w kawiarce lub ekspresie, następnie powolne smakowanie się głębokim aromatem. Niestety wiele osób wciąż nie zaznajomiło się z podstawowymi zasadami przenia kawy mielonej. Decydują się na kawę instant, tracąc przez to wszystko, co najpiękniejsze – czyli wyjątkowy smak. Oto porady, jak dobrze parzyć kawę!

Wybierz najlepszą metodę parzenia kawy, a następnie ją udoskonalaj

Wystarczy zamień kilka zdań z baristą, żeby zrozumieć, że parzenie ziarnistej kawy to sztuka, którą udoskonala się latami. W domowym zaciszu także warto wybrać najlepszą dla nas metodę i z każdym dniem dopracowywać to małe, osobiste rzemiosło. Klasyczne, staromodne już, ale wracające do łask metody to ręczne mielenie kawy w ziarnach oraz zaparzanie jej w kawiarce. Alternatywną jest zakup dobrego ekspresu ciśnieniowego, z automatycznym młynkiem i opcją robienia dowolnego rodzaju kawy, także ze spienionym mlekiem. Ta druga opcja to wariant dla osób, które rzeczywiście cenią sobie smak i aromat kawy i potrafią go docenić. Dla osób, które zadowalają się kawą rozpuszczalną czy sypaną, taka inwestycja jest zdecydowanie na wyrost.

Wypróbuj różne odmiany kawy, szukając swojego idealnego smaku!

Metoda parzenia kawy jest oczywiście istotna, ale to jedynie technika – potrafi być zawodna, jeśli nie skorzystamy z najwyższej jakości materiałów. Dobra kawa ziarnista może pochodzić zarówno z Afryki, Ameryki Południowej, jak i Azji. Warto zaznaczyć, że ograniczenie się wyłącznie do sprawdzonej 100% kawy arabica to trochę tak, jakby w sklepie z cukierkami spróbować tylko jednego gatunku. Skąd możemy wiedzieć, który rzeczywiście jest naszym ulubionym?

Kawa w ziarnach

Fot. Pyszna, aromatyczna kawa (Trafika.pl)

Kawa ziarnista z Afryki jest bardziej kwasowa i mocno wyrazista w smaku. Z tych odmian arabica z domieszką robusta chętnie korzystają osoby, które lubią kawę z mlekiem. Stuprocentowa arabica jest lepsza dla entuzjastów kawy czarnej. Tylko podawana w takiej formie osiąga pełnie aromatu i głębie smaku. Jeśli odpowiada wam łagodna nuta smakowa, to warto sięgnąć po odmiany kawy z Ameryki Południowej. Dla bardziej zaawansowanych kawoszy, przy zakupie odpowiedniej kawy ziarnistej można kierować się nie tylko regionem, z jakiej pochodzi, ale także stopniem wypalenia oraz wielkością samych ziaren.

Kawa świeżo palona – kto raz spróbuje, na zawsze odmieni swoje gusta!

Tak jak entuzjaści win muszą odbyć swoją podróż do Bordeaux, by zrozumieć istotę bukietu najlepszych alkoholi, tak początkujący kawosze swoje gusta powinni opierać na doznaniach z kawą świeżo paloną. W tym celu choć raz dobrze jest odwiedzić renomowaną palarnię kawy lub kupować kawę w ziarnach, z niedawnym terminem palenia. Co do samego parzenia kawy, warto pilnować temperatury, która optymalnie powinna wynosić około 80 stopni.