Biegnące dziecko
Dom i Rodzina

5 mitów o cateringu szkolnym

Catering jest obecny w wielu placówkach szkolnych, a także w przedszkolach i żłobkach. O tej formie żywienia najmłodszych krąży jednak wiele mitów. Oto te najczęściej spotykane!

1. Catering dla dzieci jest drogi

Przede wszystkim można spotkać się z przekonaniem, że catering szkolny w Warszawie oraz w innych miastach w kraju jest naprawdę drogi i trzeba płacić za niego znacznie więcej niż w przypadku wyżywienia oferowanego przez stołówki. W rzeczywistości catering dla dzieci jest porównywalny cenowo z wyżywieniem w stołówkach, a niekiedy nawet tańszy od niego.

2. Catering dla dzieci jest niezdrowy

To drugi często spotykany mit dotyczący usług cateringowych świadczonych na rzecz szkół i innych placówek. Pojawiają się argumenty, że posiłki nie są zbilansowane, nie odpowiadają potrzebom dzieci, prowadzą do tycia, nie są sycące. Tak naprawdę firmy cateringowe dbają o jakość posiłków serwowanych najmłodszym – zatrudniają dietetyków, stosują sprawdzone, świeże składniki, przygotowują smaczne, zdrowe i odpowiadające potrzebom dzieci dania, które są przez nie lubiane.

3. Catering nie jest dobry dla dzieci z alergiami pokarmowymi

Rodzice dzieci z alergiami pokarmowymi często mają problemy z wyżywieniem najmłodszych. Duże trudności powodują tutaj stołówki, w których rzadko kiedy można zamówić posiłki bezglutenowe, bezmleczne, bezmięsne.

W przypadku wielu firm cateringowych nie jest to jednak żadnym problemem – oferują one posiłki również dla dzieci posiadających specjalne potrzeby żywieniowe, także związane z występowaniem alergii pokarmowych.

4. Catering dla dzieci to zimne posiłki

Dania przygotowywane przez firmy cateringowe są dostarczane bezpośrednio do placówek samochodami. Niekiedy odległość ta jest spora, ale nie oznacza to wcale, że posiłki przyjeżdżają na miejsce zimne. Firmy cateringowe stosują specjalne pojemniki termiczne do przechowywania żywności, dlatego jest ona ciepła i smaczna.

5. Catering dla dzieci jest monotonny

Firmy cateringowe wykorzystują różne produkty żywieniowe po to, aby oferować dzieciom zróżnicowane posiłki każdego dnia. W związku z tym catering wcale nie jest monotonny i pozwala na poznanie wielu nowych smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.