granitowy zlew w kuchni
Dom i Rodzina

Niezbędne wyposażenie kuchni

Zarówno kuchnia w domu, jak i kuchnia profesjonalna potrzebują niezbędnych narzędzi pracy. Bez podstawowego wyposażenia nawet najlepszy kucharz nie zdziała wiele w kuchni. Dobrej jakości sprzęt to także oszczędność i trwałość. Warto wyposażyć swoją kuchnię w podstawowy sprzęt i cieszyć się wyśmienitymi potrawami w domu czy w restauracji.

Podstawowe wyposażenie kuchni

Jeśli chcemy mieć kuchnię przygotowaną na nasze podboje, warto wyposażyć ją w niezbędne rzeczy. Wyposażenie kuchni powinno zawierać: garnki, czajnik, talerze, patelnie, sztućce, noże do krojenia, deska do krojenia, chochla, kubki, szklanki, kieliszki, miski i miseczki, tarka, tłuczek, waga kuchenna, obieraczka do warzyw i owoców, solniczka i pieprzniczka, durszlak, ręczniki papierowe. Wszystkie te elementy należą do podstawowego wyposażenia, które powinien mieć każdy w swojej kuchni. Oczywiście wyposażenie gastronomii powinno być dodatkowo zaopatrzone w takie elementy jak: łopatki do przewracania gorących potraw na patelniach, formy do zapiekania w piekarniku, tortownicę, filiżanki, salaterki, patery, kosze na owoce, wałek, trzepaczka, pędzel kuchenny silikonowy, miarki na suche i mokre składniki, tace, moździerz. W kuchni domowej wyposażenie może być uboższe, ze względu na dopasowanie wyposażenia do potrzeb i rodzaju przygotowywanych potraw – inne podstawowe wyposażenie wybierze miłośniczka czy miłośnik pieczenia, a inne miłośnik smażenia i gotowania. Profesjonalne wyposażenie gastronomii natomiast powinna cechować różnorodność i dopasowanie do serwowanych dań. Przecież potraw z woka nie podamy, przygotowując ich na patelni.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej

Chcąc założyć swoją restaurację i dobrać do niej odpowiednie wyposażenie kuchni gastronomicznej warto najpierw przemyśleć menu, kartę dań. Najlepiej postawić na jednorodną kuchnię, nie serwując dań, które znaleźć można od Zachodu po Wschód. Decydując się np. na specjały kuchni włoskiej, polskiej, chińskiej czy indyjskiej, warto wybrać odpowiedni wybór dań z danego regionu. W ten sposób, doprecyzowując serwowane dania, można zastanowić się nad odpowiednim wyposażeniem kuchni. Wyposażenie gastronomii powinno być wysokiej jakości i przede wszystkich stworzone z wytrzymałych materiałów, dzięki czemu sprzęt posłuży przez długi czas, nie niszcząc jakości tworzonych dań.

Kuchnia domowa – wyposażenie

Dobierając profesjonalne wyposażenie kuchni warto zdecydować się na jakościowe sprzęty, których używa się w gastronomii, dzięki czemu zdobywamy niezawodne i trwałe produkty, które posłużą nam przez długie lata. Chcąc wyposażyć swoją kuchnie w niezbędny sprzęt, warto najpierw zaplanować, co nam najbardziej będzie potrzebne i wybrać ten sprzęt, którego używamy często. Dobierając garnki i patelnie, najlepiej wybierać je różnej wielkości. Nie zawsze wielki garnek czy patelnia będą nam niezbędne, a czasem małe patelnie i garnki będą wystarczające do przyrządzenia danego dania. Warto też, by garnki i patelnie mieściły się jedne w drugie, dzięki czemu ułatwi to przechowywanie tych elementów wyposażenia kuchennego. Komplety sztućców i talerzy, które można kupić w sklepach zazwyczaj są w zestawach dla sześciu osób. Takie komplety idealnie sprawdzą się nawet dla 2 osób do codziennego użytkowania – niezależnie czy zmywamy na bieżąco, czy wkładamy naczynia do zmywarki. Przy większej rodzinie niż 6 osób (chociażby w przypadku organizowania przyjęć i świąt) lepiej zakupić dwa komplety tego samego zestawu, by móc obsłużyć wszystkich i nie mając chaosu w zastawie. Jeśli jednak jesteś osobą, która dba o szczegóły, lepiej zaopatrzyć się w sztućce i zastawę na co dzień i na specjalne okazje.

kobieta i mężczyzna w kuchni

Wybierając sprzęt kuchenny zawsze należy zwrócić uwagę na materiały, z których zostały wykonane dane elementy zastawy, czy wyposażenia. Nie każde garnki czy patelnie nadają się na kuchenkę indukcyjną, którą coraz częściej widujemy w naszych domach, tak samo jak nie każde naczynia nadają się do zmywania w zmywarce. Warto więc najpierw zwrócić uwagę na to, czego potrzebujemy i dobrać odpowiednie elementy, które spełniać będą nasze potrzeby i oczekiwania względem wyposażenia kuchennego.