Czekolada na dobre zadomowiła się w naszej kuchni. Nie tylko stanowi doskonały dodatek do deserów, ale także do dań wytrawnych. My jednak jesteśmy tradycjonalistami, którzy uwielbiają czekoladę w wydaniu klasycznym – w postaci ciast! Czekolada jednak niejedno ma imię i to także warto wykorzystać podczas gotowania.
Ciasto z białą czekoladą – składniki
Ciasto czekoladowe to klasyk, który chociaż raz pojawił się w każdym domu. Jednak warto odrobinę go urozmaicić. Co powiecie zatem na ciasto z białą czekoladą? Nie zastąpimy jednak zwykłej czekolady białą – zamiast tego dodamy krem, który doskonale połączy się z tradycyjnym deserem i sprawi, że będzie on bardziej nowoczesny. Czego potrzebujesz, by zrobić ciasto czekoladowe z kremem z białej czekolady?
Ciasto:
- 200 gramów mąki pszennej
- 100 gramów drobnego cukru
- 50 gramów kakao
- Pół kostki gorzkiej czekolady
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- Kostka masła
- 150 mililitrów mleka
Krem:
- Opakowanie serka mascarpone
- 300 mililitrów kremówki
- Tabliczka białej czekolady
Ciasto smakuje najlepiej, gdy jest ozdobione świeżymi lub mrożonymi malinami bądź wiśniami. Dodaj do niego zatem swoje ulubione kwaśne owoce.
Ciasto z białą czekoladą – przepis
Ciasto czekoladowe, podobnie jak tort czekoladowy z wiśniami, robi się niezwykle prosto. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników. Zacznij od przesiania mąki do miski i dodania do niej kakao oraz proszku do pieczenia. Następnie ubij jajka z cukrem – czynność należy wykonywać tak długo, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony. Dolej mleko, a następnie połącz mokre składniki z suchymi. Wyrabiaj ciasto przez chwilę, dokładnie je mieszając. Następnie rozpuść czekoladę za pomocą metody kąpieli wodnej i dodaj ją do ciasta. Mieszaj do czasu, aż składniki się połączą. Teraz należy wylać je do foremki wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut. Sprawdzaj patyczkiem, czy jest ono gotowe. Gdy ciasto będzie gotowe, możesz przejść do zrobienia kremu. Wlej do garnka śmietanę i dodaj do niej białą czekoladę. Nie gotuj, a jedynie lekko podgrzej. Do głębokiej miski włóż zimny serek mascarpone i powoli dolewaj do niego śmietanę z czekoladą, jednocześnie miksując całość za pomocą miksera. Masa powinna być sztywna. Połóż ją na ciepłym cieście i ozdób owocami.
Tego smaku z pewnością szybko nie zapomnisz. To deser idealny, który łączy w sobie intensywność kakao i słodycz białej czekolady.